Fit blijven na je pensioen. Dit kun je doen!

Veel mensen vinden het heerlijk om gepensioneerd te zijn. Na een lange carrière kun je eindelijk de hele dag doen waar je echt zin in hebt. Echter, zeker als je wat strammer begint te worden en doordat je niet meer werkt minder in beweging bent, kan de conditie snel achteruit gaan. Dit kun je doen om ook na je pensioen gezond in je vel te blijven zitten. 

De tv is je beste vriend

Heb jij al een goede smart tv in huis? Op tv kun je niet alleen sport kijken, zoals de klassieker Ajax – Feyenoord kijken, maar je kunt ook sport beoefenen. We kennen natuurlijk allemaal de fitness-programma’s van vroeger. Je hebt bijvoorbeeld het programma “Nederland in Beweging”. Dit is een sportprogramma op tv dat al sinds januari 2000 elke ochtend op iedere werkdag wordt uitgezonden. In het programma zie je allerlei oefeningen en krijg je leuke weetjes en tips om gezond en actief te blijven. Het is vooral gemaakt voor de 55-plussers. Tegenwoordig is het ook makkelijk om on demand met je tv te kunnen sporten. Ga op youtube eens op zoek naar een kanaal dat sportvideo’s plaatst met een niveau dat voor jou uitdagend maar wel vol te houden is. Dat kan variëren van yoga tot pilates tot cardio tot krachttraining. Veel video’s duren maar tien minuten, dus doe er een paar, of hou het bij die tien minuten als een frisse start van je dag. 

Ga naar buiten

Weer of geen weer: ga elke dag naar buiten. Niet alleen om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar ook om goed in beweging te blijven. Maak bijvoorbeeld elke dag een stevige wandeling of een rondje op de fiets. Als je al wat slechter ter been bent, is het helemaal geen probleem om voor een elektrische fiets te kiezen. Je moet hierbij weliswaar minder zelf doen, maar bent nog steeds in de buitenlucht en enigszins in beweging, dat is beter dan niets! Beweegtuinen zijn ook perfect om vrienden te maken en te houden.

Zoek hulp

Als je merkt dat je moeite hebt om je conditie of kracht op peil te houden is dat natuurlijk enerzijds te wijten aan ouderdom, anderzijds kun je daar wel iets aan blijven doen. Er zijn genoeg personal trainers of fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de wat oudere medemens. Zij kunnen je helpen om met behapbare en toch uitdagende oefeningen te zorgen dat jij snel weer beter in je vel zit.