Hiervoor kun je terecht bij een gynaecoloog

In een ziekenhuis werken vaak honderden verschillende specialisten met elk hun eigen expertise. In veel gevallen weet men wel waarvoor een bepaalde afdeling is. Zo zijn de Spoedeisende Hulp, Intensive Care en plastische chirurgie afdelingen waar de meeste mensen wel eens van gehoord hebben of geweest zijn. Maar er zijn ook afdelingen in het ziekenhuis waar het merendeel van de mensen nog nooit geweest is, laat staan dat ze weten wat er op zo’n afdeling plaatsvindt. Vandaag lichten we de afdeling gynaecologie uit. 

De afdeling gynaecologie 

De afdeling gynaecologie is een afdeling die vooral bekend is bij vrouwen. En dat is heel logisch want de afdeling gynaecologie houdt zich bezig met klachten van de vrouwelijke geslachtsorganen. Dit is een heel breed begrip. Zo kunnen het fysieke klachten zijn, maar ook wanneer het niet lukt om zwanger te raken is een bezoek aan een gynaecoloog een logische stap. 

Fysieke klachten aan het vrouwelijk geslachtsorgaan 

Bij fysieke klachten aan het vrouwelijk geslachtsorgaan kan gedacht worden aan problemen met de baarmoeder, eierstokken of menstruatieproblemen. Voor vrouwen zijn dit vaak pijnlijke klachten waar je niet gauw over praat met een huisarts. Een specialist als een gynaecoloog heeft de expertise om samen met de patiënt de juiste diagnose en behandelmethode op te stellen.  

Problemen bij het zwanger raken 

Ook met klachten die niet direct zorgen voor fysieke pijn, kun je terecht bij een gynaecoloog. Zo heeft twee op de tien vrouwen moeite met zwanger worden. Wanneer het een vrouw na één jaar proberen niet gelukt is om zwanger te raken, kan er ook een gynaecoloog ingeschakeld worden. Hiervoor wordt een onderzoek gestart om te achterhalen wat de oorzaak van het fertiliteitsprobleem is. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, stelt het team een behandeltraject op. Er zijn verschillende vervolgtrajecten mogelijk die er alsnog voor kunnen zorgen dat een vrouw zwanger raakt. 

Kortom, veel vrouwen komen wel eens in aanraking met een gynaecoloog. Een gynaecoloog is daarom onmisbaar in een ziekenhuis.